Izjave naših gostov

Spoštovani,
odprtje Vseslovenskega sejma na dolenjskem si zagotovo zasluži popolno podporo in odraz spoštovanja. Ta sodobni poslovni sejem bo ne le obnovil tradicijo, temveč tudi odprl možnosti za sklepanje novih poslovnih stikov in utrjevanje vezi na področju najrazličnejših dejavnosti. Še danes velja, da je sejmišče okolje za predstavitev novosti in izmenjavo koristnih informacij, ter priložnost za mreženje obrtnikov, podjetnikov in končnih uporabnikov.
Zato iskreno čestitam organizatorjem za izpeljavo sejma, za katerega sem prepričan, da bo veliko prispeval k prepoznavnosti dolenjske, še posebej pa Praproč pri Temenici. Upam, da ste z njegovo izpeljavo zadovoljni in bogatejši za marsikatero novo izkušnjo ter vam želim, da bi sejem postal eden najpomembnejših gospodarskih sejemskih dogodkov v Sloveniji in širše ter tvoril nepogrešljivo celoto vaših krajev. Udeležencem sejma želim obilo užitkov ob ogledu palete najmodernejših rešitev, družinam in najmlajšim obiskovalcem veliko zabave ob druženju na animacijskih aktivnostih, razstavljavcem pa nadvse uspešne sejemske dni in odprtje čim več novih poslovnih priložnosti.

Peter Gašperšič,
minister za infrastrukturo

Spoštovani,
veseli me, ko vidim, da sejem prinaša pestro, raznovrstno ponudbo, ki bo zagotovo zanimiva za vse generacije. Predstavile se bodo različne obrti, ki so pomembne ne le z vidika tradicije, temveč tudi zato, ker se delodajalci v Sloveniji v zadnjih letih spopadajo s pomanjkanjem specifičnega kadra za določene profile. Mladi se namreč vse redkeje odločajo za poklicno izobraževanje. Da bi ta trend ustavili in premostili prepad med ponudbo in povpraševanjem na trgu delovne sile, smo že v letošnjem šolskem letu začeli s poskusno izvedbo vajeništva. Gre za dodatno vrednost poklicnega izobraževanja, zlasti v smislu praktičnega dela, s katerim želimo še tesneje povezati izobraževalni sistem z obrtjo in gospodarstvom.
Da bi nam to lažje uspelo, so zagotovo pomembne tudi tovrstne predstavitve različnih obrti oziroma poklicev, kot je vseslovenski sejem. Zato hvala, tako organizatorjem kot razstavljalcem, za ves trud. Naj bo poplačan z dobrim obiskom in zadovoljstvom obiskovalk in obiskovalcev, ki bodo glas o sejmu ponesli naokrog.
Srečno!

Maja Makovec Brenčič,
ministrica za izobraževanje,
znanost in šport

Ponosni smo na tradicijo sejmov v Sloveniji. Jesenski meseci so čas, ko začnemo pospravljati pridelke in pripravljati ozimnico. So tisti letni čas, ki na podeželje prinaša praznik žetve, trgatve in okušanje mladega vina, prinaša vonj po zrelih sadovih in pridelkih, in nenazadnje »vonj« po kmečkih opravilih, ki nam vsem zagotavljajo kakovostno prehrano.
Že od nekdaj so prav sejmi tista priložnost, kjer so kmetje in obrtniki lahko pokazali sadove svojega dela, obiskovalci pa so imeli priložnost kupiti kakovostne domače proizvode neposredno od pridelovalcev.
Pomembnost kupovanja zdravih, lokalno pridelanih prehranskih proizvodov, ki niso pripotovali od daleč, ki zaposlujejo lokalno prebivalstvo in so znanega porekla, spet prihaja v ospredje vseh nas potrošnikov, še posebej na sejmih in lokalnih tržnicah.
Vseslovenskemu sejmu je uspelo obuditi to tradicijo, saj je leta 1140 Šentvid pri Stični gostil kar tri sejme letno.
Zato pozdravljam pogum in inovativnost organizatorjev Vseslovenskega sejma za obuditev tradicije sejma, obiskovalcem pa želimo obilo užitkov!

Tanja Strniša,
državna sekretarka na Ministrstvu
za kmetijstvo, gozdarstvo in
prehrano

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci Vseslovenskega Sejma na Dolenjskem, spoštovane razstavljavke in razstavljavci! Izredno me veseli, da se v naši bližini pripravlja tako velik in pomemben dogodek kot je Vseslovenski Sejem na Dolenjskem!
Veseli me predvsem zato, ker bo sejem s svojo privlačno ponudbo pomemben in koristen ne le za Šentvid pri Stični in občino Ivančna Gorica temveč tudi za vse ostale sosednje kraje in občine. Sejemska dejavnost ima v Sloveniji in tudi naših krajih dolgoletno in bogato tradicijo, le da so v nekoč naše babice in dedki na njih prodajali in kupovali živino in hrano, danes pa so sejmi postali pestro, raznobarvno in bogato doživetje, ki na eni strani obiskovalcu ponudi ogled pestrega asortimaja trenutne ponudbe na trgu, ugodne nakupe in konec koncev tudi zabavo z družino, ter na drugi strani razstavljavcem možnost predstavitve na trgu in pridobitve novih kupcev za svoje izdelke in storitve.
Vseslovenski Sejem na Dolenjskem bo vsekakor poseben, saj bo vam, obiskovalcem in razstavljavcem, ponudil več kot običajen sejem: na Dolenjskem vas bomo sprejeli odprtih rok, odprtih src, z lepo besedo, dobro hrano in dobro pijačo!
Vabljeni na prvi Vseslovenski Sejem na Dolenjskem med dolenjske griče in vinograde!

Alojzij Kastelic,
župan Občine Trebnje

Občina Žužemberk, ki leži na osrednjem delu Suhe krajine je pristopila k projektu Vseslovenski sejem 2017, saj bo zaradi razgibanosti in bližine edini tovrstni sejem v Sloveniji.
Žužemberk je imel vse od podelitve trških pravic v 14. stoletju pravico do prirejanja sejmov in s tem je sejemska dejavnost bila v Žužemberku zelo živahna. In ravno zaradi tega razloga je Občina Žužemberk pristopila k Vseslovenskem sejmu, saj želi, da bi se nekoč zelo živahna sejmarska dejavnost obudila in na novo zaživela.
Organizatorjem želim uspešno izpeljavo z množico obiskovalcev, razstavljavcem pa živahno sejemsko dogajanje. Naj bo Vseslovenski sejem 2017 uspešen.

Franc Škufca,
župan Občine Žuženberk

Vseslovenski sejem na dolenjskem je lepa priložnost za predstavitev in srečevanje podjetnikov ter še ena prireditev, ki bo upam postala tradicionalna.
Občina Ivančna Gorica se lepo razvija v vseh pogledih, kar nam priznavajo tudi drugi in strokovna javnost. Na različnih preglednicah zasedamo opazna mesta in dobre rezultate s spodbudnim trendom.
Brez dvoma gredo zasluge za to tudi podjetnikom in obrtnikom v naši občini.
Nizka stopnja nezaposlenosti, relativno visoka povprečna plača, veliko število podjetij – od svetovno znanih, kot je Akrapovič, do obrtnikov, od tradicionalnih kot je Livar do takih, ki se ukvarjajo s povsem novimi produkti – vse to so kazalci, ki govorijo gospodarski moči Občine Ivančna Gorica. Bližina glavnega mesta in lega ob avtocesti privabljajo vedno nove investitorje tako, da so obstoječe industrijske cone zapolnjene in prav tako tiste, ki so še v izgradnji.
Vse to uvršča našo občino med dvajset najbolj razvitih občin skladno z Uredbo o metodologiji za določitev razvitosti občin, kot je razvidno na spletni strani Ministrstva za finance. Sam skrbim, da sem na tekočem z dogajanji v gospodarstvu in sem v ta namen vzpostavil Podjetniški kolegij župana, ki se večkrat letno sestane in obravnava različne teme razvoja naše občine. Razvili smo tudi lastno blagovno znamko PRIJETNO DOMAČE pod katero delamo in živimo v naši občini.
Pobude, ki sta mi jo predstavila Jožko Kepa in Rado Mulej sem bil vesel saj se ujema z našo sprejeto vizijo razvoja, ki se glasi: »S podjetnostjo, znanjem in tradicijo do skupne blaginje.« Obujanje sejemske tradicije so tudi člani podjetniškega kolegija prepoznali kot nekaj kar se ujema z našimi vrednotami, zato projekt podpiram in mu želim veliko uspeha!

Dušan Strnad,
Župan Občine Ivančna Gorica